Casa Salinas – Sevilia
Casa Salinas – Sevilia

Odată ajuns în Sevilia începi să cauți principalele atracții din ghiduri: Giralda, Alcazar, Torre del Oro, Casa de Pilatos, etc.

Casa Salinas nu apare în majoritatea ghidurilor turistice, așa că poate fi ușor ratată.

Am descoperit înâmplător această bijuterie arhitecturală, păstrată în vechiul cartier evreiesc Santa Cruz.
Trecând pe strada Mateo Gago, nimic nu iți atrage atenția la această casă vopsită în exterior cu ceea ce spaniolii denumesc “sangue del torro” (avem și noi un vin în Romania, cu acest nume, dar culoarea diferă mult).

Casa, un amestec de arhitectură renascetistă și mudejar, a fost construită în secolul 16 de evreu bogat, Jean Balthasar, iar acum se află la al treilea proprietar: familia Salinas.

Ceea ce te pune pe gânduri de la început, este dimensiunea porții exterioare care permite intrarea unei calești cu cai. Este un semn că stăpânii casei erau înstăriți. Aceștia nu doreau să‑și etaleze bogăția (și frumoasele neveste) când se reîntorceau acasă, astfel că această poartă permitea intrarea întregului atelaj în interiorul casei, asigurând o oarecare discreție.

Intrarea în Casa Salinas

Localnicii au preluat multe din arhitectura arabă iar acest mod de organizare a caselor este specific acestora: spre deosebire de vilele romane în care pars urbana te lasă să întrezărești bogăția proprietarului, casele arabilor erau destul de modest decorate în exterior, cu o mică curte care se termina brusc într-un perete din care, la 90 de grade, se deschidea o ușă prin care intri în interiorul casei. Aici lucrurile se schimbau radical: patio-ul cu grădina și bogatele ornamente arhitecturale te transportau în cu totul altă lume. Proprietarii doreau să se bucure de acest mic paradis și să nu stârnească totodată invidia vecinilor. Înțelepciunea arabilor a fost îmbrățișată și de spanioli.

primul patio al casei Salinas


Casa Salinas are două patiouri interioare și este construită în stilul caselor din Sevilia: două niveluri oarecum simetrice: cel inferior pentru zilele caniculare ale verii iar cel superior pentru iarnă. Patiourile sunt acoperite de un velum transparent care filtrează lumina și te protejază de canicula Andalusiei.

Casa este în proprietate privată iar membrii familiei Salinas locuiesc în ea, de aceea se poate vizita numai până la ora 14. Am pus și câteva imagini firești pentru o casă locuită.


Casa este un  exemplu de dedicație al bogaților Spaniei pentru a-și prezerva trecutul. Cine știe, poate cu timpul, se vor molipsi și potentații dâmbovițeni de o atitudine similară…glumesc.
Primul proprietar, Balthasar, cât și proprietarii care i-au urmat au încercat sa conserve  cât mai multe lucruri pe care le-au considerat valoroase: un mozaic roman din Italica (asemănător celor din Pompei expuse la Museo Argheologico Neapole), o madonă din Conventos des Remedios, etc.

Bătrâna doamnă Salinas, 90 de ani, care „prezidează” toate mesele de familie, face parte din celebra familie Mila. Vă sună cunoscut? Casa Mila sau La Pederera din Barcelona.
Vă las să descoperiți în câteva imagini această minunată casă și vă îndemn să o vizitați când ajungeți Sevilia.

Bucătăria Casei Salinas: în capul mesei locul doamnei Salinas-ex Mila


Mateos Gago, 39, 41004 Seville, Spain

https://www.casadesalinas.com/
drvasilepopa

You Might Also Like

Irlanda dintr-o privire

Irlanda dintr-o privire

Vacanță în Ciclade

Vacanță în Ciclade

Stephansdom

Stephansdom

Hundertwasser

Hundertwasser